Ads Top

Bijna een op de vijf Nederlanders overweegt overstap naar andere berichtendienst

Iets minder dan twee procent van alle Nederlandse WhatsApp-gebruikers, zo'n 200.000 gebruikers, stoppen of zijn gestopt met WhatsApp vanwege de gewijzigde voorwaarden. Dat aantal is bij lange na niet groot genoeg om een marktbeweging naar Telegram of Signal in gang te krijgen, zo blijkt uit onderzoek van Telecompaper.

WhatsApp kondigde 7 januari aan dat het zijn algemene gebruiksvoorwaarden zou gaan aanpassen. Onder de nieuwe voorwaarden krijgen WhatsApp en Facebook de mogelijkheid om gebruikersdata met elkaar uit te gaan wisselen. Hoewel de voorwaarden niet gelden gebruikers uit de Europese Unie, is de discussie ook hier niet onopgemerkt gebleven, zo blijkt uit een representatief onderzoek van Telecompaper binnen het Consumer Insights Panel, uitgevoerd in februari 2021.

Een op de vijf Nederlanders geeft in dit onderzoek aan vanwege de gewijzigde gebruiksvoorwaarden van WhatsApp van plan te zijn gebruik te gaan maken of over te stappen naar andere berichtendiensten zoals Signal of Telegram of zelfs helemaal te willen gaan stoppen met het gebruik van WhatsApp. Of ze dat ook echt gaan doen is de vraag.

Op dit moment geniet WhatsApp nog het voordeel dat nagenoeg alle Nederlanders gebruikmaken van de berichtendienst. Alternatieve diensten zoals Signal en Telegram hebben in Nederland een beduidend kleinere zogeheten installed base.

Gebruikers die een harde overstap maken van WhatsApp naar Signal of Telegram en daarbij hun WhatsApp account beëindigen, isoleren zichzelf daarmee van contactmogelijkheden met een behoorlijk deel van hun contacten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.