Ads Top

Keuzehulp privacy bij videobel-apps

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft bij 13 veelgebruikte videobel-apps gekeken naar de belangrijkste privacyaspecten. Zoals welke gegevens de app verzamelt, wat de app daarmee doet en of de communicatie beveiligd is.

De AP heeft geen uitgebreid, technisch onderzoek kunnen doen naar de apps. De AP gaat af op wat bedrijven zelf zeggen over wat hun videobel-apps met uw gegevens doen, bijvoorbeeld in hun privacyverklaring.

Een-op-een gesprek
Wilt u een-op-een gesprek voeren, bijvoorbeeld met een familielid? Kijk dan waar u zich zelf prettig bij voelt. Misschien wilt u geen advertenties. Of vindt u het belangrijk dat niemand kan meekijken.

Geen advertenties
Wilt u niet dat de app uw gegevens gebruikt voor (gepersonaliseerde) advertenties? Kijk dan naar apps die op een andere manier werken. Bijvoorbeeld apps die worden gefinancierd via donaties.

Beveiligde communicatie
Zijn uw gesprekken vertrouwelijk? En is het belangrijk dat niemand de inhoud van de communicatie kan zien, zelfs de aanbieder van de app niet? Kies dan voor een app die end-to-end versleuteling ondersteunt. End-to-end versleuteling is een techniek die ervoor zorgt dat alleen de verzender en de ontvanger de inhoud van het gesprek kunnen zien. Let wel op: bij groepsgesprekken wordt end-to-end versleuteling niet ondersteund. Of alleen met een beperkt aantal deelnemers.

Geen metadata
Voert u gevoelige een-op-een gesprekken? En is het van belang dat de app ook geen gegevens verwerkt over het gesprek (metadata), zoals wie met wie belt? Kijk dan naar apps die dat zo min mogelijk doen.
 
Binnen of buiten de EU
Wilt u niet dat gegevens buiten de EU worden verwerkt, waar andere privacyregels gelden dan hier? Kies dan voor een app waarbij u invloed kunt uitoefenen op de locatie van de verwerking. Bijvoorbeeld door een verwerkersovereenkomst af te sluiten of zelf een dienst op te zetten (self-hosting).

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.