Ads Top

Facebook beheerst speelveld berichtenapps

Op het gebied van berichtenapps ondervindt Facebook feitelijk nauwelijks concurrentie. Alternatieven voor WhatsApp zijn onder andere iMessage van Apple en Skype van Microsoft. Ook Telegram en Signal kunnen als alternatief voor WhatsApp beschouwd worden, zo blijkt uit het onlangs verschenen Dutch Apps Market-rapport.

Aangezien iMesssage standaard op alle iPhones geïnstalleerd staat, kent iMessage nog een behoorlijke installed base van 25 procent. Nadeel is dat iMessage alleen op iPhones werkt en het daarmee nooit zal uitgroeien tot een volwaardig alternatief voor WhatsApp dat platform onafhankelijk werkt.

Het aantal gebruikers van Signal en Telegram zit onder het omslagpunt waarbij de groep gebruikers groot genoeg is om ook interessant en bruikbaar te zijn als alternatief voor WhatsApp. Waar via WhatsApp nagenoeg iedereen bereikbaar is, zijn vaak maar een handvol contacten bereikbaar via Telegram of Signal.

Vanuit functionaliteit bekeken is Skype een goed alternatief voor WhatsApp, omdat veel functionaliteit van WhatsApp ook in Skype aanwezig is én Skype als app voor meerdere platformen / besturingssystemen beschikbaar is. Toch ondervindt WhatsApp steeds minder concurrentie van Skype omdat veel key-features waar Skype voorheen om bekend stond, bijvoorbeeld (video)bellen over een internetverbinding, nu ook onderdeel van WhatsApp zijn. Dat is terug te zien in de ontwikkeling van de installed base van de Skype-app, die de afgelopen twee jaar met zeven procentpunten is gedaald van 23 procent in het tweede kwartaal van 2017 naar 16 procent in het afgelopen tweede kwartaal.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.