Ads Top

SkypeOut geregistreerd als openbare elektronische communicatiedienst

De door Skype aangeboden dienst SkypeOut is een openbare elektronische communicatiedienst. Dat volgt uit een uitspraak van 5 juni 2019 van het Europese Hof van Justitie in een zaak tussen Skype Communications Sarl en de Belgische toezichthouder (BIPT). Skype heeft zich daarom geregistreerd bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

SkypeOut is een betaalde dienst die door Skype wordt aangeboden. Hiermee is het mogelijk om met een computer naar vaste lijnen en mobiele nummers te bellen. Er is geen abonnement voor nodig: de gebruiker moet vooraf een bepaald tegoed kopen, daarna werkt dit tegoed als een soort prepaid-telefoonkaart.

Aanbieders van openbare elektronische communicatiediensten hebben bepaalde rechten en plichten, die volgen uit de Telecommunicatiewet. Als toezichthouder heeft de ACM de taak om deze aanbieders te registreren en te controleren of zij zich aan de regels houden. Henk Don, bestuurslid ACM: ‘Uit de uitspraak blijkt dat deze regels ook gelden voor diensten zoals SkypeOut. We roepen partijen op om zich bij ons te melden als ze een soortgelijke dienst aanbieden.’

Telecomaanbieders moeten zich registreren bij de ACM als ze een dienst aanbieden die het mogelijk maakt om vaste en mobiele telefoonnummers te bellen via Voice over IP. Daarnaast is, volgens het Hof, ook van belang dat het gaat om een dienst tegen betaling en dat een interventie van de telecomproviders is vereist om de verbinding met vaste en mobiele nummers te bewerkstelligen.
In de zaak rond de registratie van Skype legde de ACM eerder een last onder dwangsom op, die is opgeschort in afwachting van de uitspraak van het Hof. Door de registratie komt de overtreding te vervallen en verbeurt Skype de dwangsom niet.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.