Ads Top

Ouderen Almere dichter bij elkaar door videotechnologie

De gemeente Almere, Cisco en Almere Kennisstad zijn op vrijdag 2 juli het project De Verzilvering gestart. In dit pilotproject onderzoekt de gemeente hoe videotechnologie participatie en welzijn van mensen in de stad kan verhogen. Burgemeester Annemarie Jorritsma verzorgde de introductie door twee delen van een koor via een TelePresence-videoverbinding met elkaar in contact te brengen. Hoewel Almere een jonge stad is, zijn zestigplussers de snelst groeiende leeftijdsgroep. Met 'De Verzilvering' wil Almere oudere inwoners ondersteunen om te blijven meedoen aan de maatschappij. In de pilot onderzoekt de gemeente hoe videocommunicatie belemmeringen als afstand en afnemende mobiliteit kan wegnemen. De gemeente wil hiermee ook de sociale en economische ontwikkeling van de stad versterken.
In de pilot wordt geëxperimenteerd met videotechnieken, zoals live interactie via Cisco's TelePresence. De pilot richt zich met name op het delen van een gezamenlijke passie, zoals fit blijven en muziek. Tijdens de lancering bracht burgemeester Jorritsma twee delen van een koor met elkaar in verbinding met dit systeem. Via grote videoschermen kon het Young@Heart Almere-koor zo samen optreden. TelePresence kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden om twee groepen op verschillende locaties tegelijk te begeleiden met fitness.
Daarnaast kunnen mensen met de Flip videocamera van Cisco opnamen maken om persoonlijke inzichten vast te leggen. Dankzij de videobeelden kunnen ook koorleden die niet naar een repetitie kunnen komen, toch het gevoel hebben erbij te zijn. De Flip Video kan in de toekomst ook gebruikt worden door artsen, patiënten en familieleden om medische klachten in kaart te brengen en zorg en advies te delen. Zo kunnen de efficiëntie en het effect van een behandeling vergroot worden.
Binnen de Verzilvering worden nog meer mogelijkheden onderzocht om ouderen bij de samenleving te betrekken, zoals een verbinding met familie en vrienden in Australië, en het creëren van meer vrijwilligerswerk voor ouderen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.